Michaela Roháčková: Ani po šedesátce není na kosmetiku pozdě

Psal se 5. leden letošního roku. Vyrazila jsem na cestu s pořádným předstihem. Namířeno jsem měla do Velkého Přítočna na Kladensku, kde byste našli Partnerský salon GERnétic Michaely Roháčkové. Zaparkovala jsem a v autě vyřídila poslední telefonáty. Ještě jednou jsem si prošla otázky. S nadšením jsem vystoupila z plechového krasavce. Na setkání s absolutní vítězkou soutěže Hvězda GERnétic ČR 2021 jsem se totiž nesmírně těšila.

Pokud byste hledali slova, jakými tuto osobnost popsat, napadá mne přirozená elegance, upřímnost, kultivovanost, smysl pro humor, empatie a obrovská vstřícnost. Už na první pohled jsem věděla, že výjimečná žena, která přede mnou stála v lednu 2022, během tří let ušla obrovský kus cesty. Setkaly jsme se osobně již v roce 2019. I tehdy šlo o rozhovor. Vybavím si ho pokaždé, když použiji masku Hydra Ger, která byla tehdy nejoblíbenějším produktem paní Roháčkové. Nikdy mne nepřestane překvapovat, jak progresivní je celá rodina Gerneticienne. Těší mě to a inspiruje.

Posadily jsem se k tabuli doslova zasypané dobrotami z místního bistra, zanotovali si nad láskou k bylinkovým čajům a pustily jsem se do povídání, které spíše připomínalo hovor dvou známých, co se nějaký ten měsíc neviděly. Přesně takové rozhovory mám nejraději:

Jak se dnes díváte na začátek svého podnikaní? Změnila se situace dramaticky?

Mám dvacet let praxe a rozdíl pozoruji nesmírný. Myslím si, že souvisí s přerodem hodnot ve společnosti. Je to podobné jako s pitným režimem. Pamatuji si na svá školní léta, kdy byly na chodbách jen velké konve s čajem, slazeným a neslazeným. Voda byla opomíjená. Dnes je pohled na pitný režim diametrálně odlišný. Přikládá se mu značný význam pro kondici organismu i pleti. Nyní jsme více vychovávány ke zdraví, kráse, máme informace a možnosti, jak převzít otěže a v těchto ohledech více navigovat svůj život ke kýženému cíli – vitalitě, psychické rovnováze a půvabu. Je to součást životního stylu.

Dříve se kosmetika ani potíže s pletí neřešily, zejména v době minulého režimu. Dnes je ale situace jiná. Krása se stává součástí prestiže. Naučily jsme se ji více vnímat. A také máme více informací o tom, jak bychom o sebe měly pečovat, abychom se cítily dobře a přitažlivě. Když se na kosmetiku totiž chodilo v době minulé, kladl se důraz na odpočinek, ale ne na kvalitu péče. Dnes jsou tyto složky v rovnováze. Klientky si chtějí odpočinout a zároveň očekávají výsledky. Také se v mnohem větší míře dbá na domácí péči, což rovněž nebývalo zvykem. Tento trend paradoxně ještě víc podtrhla pandemie.

Co podle vás v péči o krásu představuje největší kámen úrazu?

Nebezpečný může být dojem, že ten, komu bylo díky genetice a kondici naděleno do vínku, o sebe dbát nemusí. I taková nadílka totiž podléhá zubu času. A proto dnes už neexistuje výmluva, kterou by se dalo obhájit, že se o svůj půvab ženy starat nemusí. Domnívám se ale, že to byl především problém generace, která dozrávala v mladé ženy ještě za totality. O to větší je pak šok, když se jednoho dne probudí a pohlédnou do zrcadla. Před očima se jim obraz někdejšího půvabu rozplyne. Zrada krásné
a bezproblémové pokožky od přírody tkví totiž v tom, že se jedná o normální až sušší typ pleti. A jakmile začneme stárnout, tato pokožka začíná slábnout. Bez adekvátní pozornosti se z ní může stát „starý zmuchlaný papír“. Pro sebevědomí je to obrovská rána. Dnešní třicátnice a čtyřicátnice mají už jiné návyky a jiný přístup. Součást toho, že si užívají život naplno, je i péče o zevnějšek. Je to pro ně jeden z atributů zdravého životního stylu. Mnohem víc si uvědomují dopad vnějších vlivů i těch, jež přichází z vnitřního prostředí. Jde o stres, chlorem ošetřenou vodu, chemické přísady v potravinách, znečištění, elektromagnetický smog… To všem má na pokožku a půvab vliv.

Mohla byste nám přiblížit složení klientek?

S řadou klientek spolu kráčíme po téže cestě celých dvacet let. Jedná se převážně o dámy ve středním a zralém věku. Přichází ke mně však více také nové klientky. Často ženy, které již dosáhly šedesátky, celý život měly krásnou pleť, prioritou ale byla kariéra a rodina, mnoho z nich dosáhlo obdivuhodných úspěchů. Jsou těmi osobnostmi, které neposedí, musí být neustále aktivní a relaxace jim dělá problémy. Povětšinou si na kosmetiku dříve neudělaly čas. Mívají sklon trápit se tím, zda něco nemeškají, zda si to zaslouží, zda by raději čas neměly využívat produktivně. Ráda bych připomněla, že ani po šedesátce na kosmetiku není pozdě! A že odpočívat se lze naučit v každé životní fázi.

Jak se najednou úspěšná žena ve zralém věku rozhodne pro tak radikální změnu ve svém životním rytmu?

Obvykle je to tak, že k Vánocům, narozeninám či jiné významné události obdrží dárkový poukaz na ošetření pleti od někoho z blízkých. Jdou si jej vyčerpat, přichází obvykle s myšlenkou, že to je poprvé a také naposled. Pro mě je krásná práce, když vidím, jak se jejich názor v průběhu ošetření začíná měnit, jak si to zde užívají a pookřejí. A pak slyším: Paní Roháčková, já jsem si to tady moc užila! To bylo báječné. Vypadám krásně! Mohla bych přijít zase někdy příště? V průběhu procedury si tyto klientky uvědomují, že takový čas pro sebe je vlastně vítanou zastávkou. Odpočinek, možnost nechat se hýčkat od někoho jiného a viditelné výsledky společně s profesionálním přístupem dělají divy. Je to klíč k mentální proměně postoje k vlastním potřebám.

Za důležitou rovinu klientské zkušenosti považujete právě přístup kosmetičky…

Osobnost kosmetičky dokáže ovlivnit klientku z 80 %. Mimo příjemného vystupování a empatie se mi velice osvědčilo klientkám předat informace už během ošetření. Pozitivně totiž reagují, když překročím rámec marketingem a reklamou široce užívaných pojmů jako výživa, hydratace. Samozřejmě srozumitelnou formou. Když jim vyjmenuji například tři bylinné složky a popíši stručně jejich vliv na pokožku, zastavím se u peptidů, minerálů, mandlového oleje. Dávám jim tím argument, proč je kosmetika GERnétic skutečnou hrdinkou v péči o pokožku, jíž ani po kotníky nesahá krém plný vody a levných tuků z drogerie. Je to nenásilné, poučné. Ilustruji nejen co se děje, ale také proč a jak. To, že něčemu začínáme rozumět, nás k předmětu zájmu více přibližuje. Porozumění znamená důvěru.

Ráda trávím svůj čas tím, že vyhledávám podrobnosti o aktivních látkách, studuji, vzdělávám se na ateliérech GERnétic a profesně se tak zdokonaluji. Pak tyto znalosti přenáším do každodenní praxe v salonu. Dále se důsledně věnuji diagnostice pleti. I na jejím základě je možné doporučit úpravy životního stylu. Všechny ty drobné chybky se projevují často nejprve právě na pleti. Celý tento proces pozitivně ovlivňuje přístup klientek. Vnímají mne jako erudovaného rádce, na kterého se mohou spolehnout, a věří také kosmetice. V podstatě už tímto pracuji na budoucích přívětivých referencích, jež do salonu přivádí nové klientky. Dobrá reference představuje mnohem víc než jen čas strávený v salonu.

Kde čerpáte inspiraci? Docházíte na kosmetiku k některé ze svých kolegyň?

Vždy jednou za čtvrt roku si dopřávám proceduru u kolegyně Silvie Buchtové z Kosmetického studia GERnétic. Jsem člověk vybíravý, náročný, musím mít v toho, kdo mne ošetřuje, důvěru. Ráda tím získávám také pohled z druhé strany. Mám prostor „navnímat“ péči z pozice klientky. To jinak udělat nelze. Uvědomit si, jak se utváří ten pěkný pocit na lehátku, jak vzniká celý zážitek. Je to zkušenost, kterou se následně snažím zpracovat a poučit se z ní, inspirovat se.

Hitem posledních šesti měsíců jsou týdenní kúry v ampulích Tenseur Flash a Lift Express. Vedou si u vás dobře?

Protože mám klientky převážně ve středním a zralém věku, mohu potvrdit, že absolutním bestsellerem roku 2021 i toho letošního jsou zatím ampule Tenseur Flash. Já sama jsem si je velice oblíbila, považuji je za povinnou výbavu. Skvěle se s nimi pracuje v salonu i doma. Náplň se vyznačuje excelentní přilnavostí k pokožce. Po pár dnech lze pozorovat viditelné výsledky. Na první pohled. Mám k ampulím snad jedinou výtku! Balení by se měla dělat větší a my ženy po čtyřicítce bychom se v Tenseur Flash měly koupat (dodává Michaela Roháčková se smíchem). Nejsem příznivcem estetických zákroků. Troufla bych si tvrdit, že Tenseur Flash je může nahradit a jistě jim může v některých případech i předejít. Nebála bych se ampule zařadit jako permanentní součást péče o pleť, nikoli jen jako kúru. Pro mladší ročníky ovšem stačí jednou za čtvrt roku týden s Lift Express, aby se pleť výrazně posílila a získala novou vitalitu.

Velkým tématem posledních dvou let je udržitelnost. Je aktuální i u vás v salonu?

Redukce odpadu je jistě správná cesta, jak planetě trošku ulevit. Na druhou stranu úplně nesouzním s myšlenkou zcela přestat používat jednorázové pomůcky, jako například tamponky, potahy lehátka či ubrousky. Pro pocit komfortu klientky je potřeba vše udržovat dokonale čisté. Musí to být vidět na první pohled. Nedovedu si představit, že by to bylo možné zajistit například u textilních kosmetických tamponků. Časem se musí zaprat, protože přichází do styku s líčidly. Dále je třeba si uvědomit, a to je ještě důležitější, že by se v podstatě každý takový materiál musel vyvářet. To znamená, že by musely být vyráběny pouze z vysoce kvalitní bavlny, nikoli mikrovlákna nebo ostatních textilií, které jsou choulostivé na vysoké teploty. Vše, co přijde do styku s pletí, musí být v perfektním stavu, zbavené mikrobů a patogenů. Pokud to tak není, a to zjistíte na své pleti velice rychle, může si klient i poskytovatel služby zadělat na pořádný problém. Z mého pohledu musíme najít rovnováhu mezi smyslem pro udržitelnost, praktičnost a zdraví.

Stala jste se absolutní vítězkou soutěže Hvězda GERnétic Česko 2021. Co vám to přineslo?

Pro mne to byl nádherný šok. Výhru jsem nečekala. Bylo to symbolické potvrzení, že jdu po správné cestě. Do práce chodím s nadšením, ocenění je mým dalším hnacím motorem.

Co byste poradila dalším Gerneticienne, pokud by se do dalšího ročníku chtěly přihlásit?

Nebojte se. Důležité je rozhodnout se a zkusit to. Vědomostní část například pro mne byla příjemným zopakováním. Otázky na tělo v druhé části soutěže představovaly příležitost se zastavit, zamyslet se a uvědomit si, jak GERnétic změnil můj život.

Děkuji za čas i výjimečnou péči, kterou rozhovoru Michaela Roháčková věnovala.

Kateřina Šimková