Advent je dobou laskavosti. Dárcovství krve může být tím, co rozhodne o životě

Už několik let spolupracuje GERnétic se spolkem Zdraví-život, z.s. Jeho klíčovou aktivitou je osvěta v oblasti bezplatného dárcovství krve a povzbuzení občanů, aby se darování nebáli. Jedna konzerva krve může být totiž mnohdy hranicí, která rozhoduje o tom, zda budeme moci žít tak, jak jsme si to přáli. Je čas zázraků, čas adventu a my bychom vás rádi vyzvali, milí čtenáři blogu GERnétic, abyste s námi nahlédli pod pokličku projektu a zapojili se. Pojďte s námi pomoci nemocnicím a jejich pacientům!

Patronkou projektu „Smrt nemá šanci, když budeme dárci“ je zkušená dárkyně a herečka v jedné osobě Iveta Sedláčková (Valtová), kterou jste již mohli poznat prostřednictvím rozhovoru v červnu 2018. Jednu z jejích odpovědí přikládáme:

Kde začala Vaše cesta k pravidelnému darování krve?

Moje cesta nebyla přímočará. Přestože celá má rodina, maminka, tatínek a od osmnácti let i bráška krev dlouhodobě pravidelně darují, mne se do toho z prvopočátku moc nechtělo. Můj postoj se změnil až ve chvíli, kdy jsem prodělala operační zákrok. Uvědomila jsem si, že stejně jako já, tak i druzí možná budou potřebovat v budoucnu pomoci. Cestu k dárcovství jsem si našla prostřednictvím vlastní zkušenosti. Jsem moc ráda, že mě rodiče do darování nenutili. Myslím si, že osobní zkušenost může být pro mnohé tím impulzem, kdy začínají o lidském zdraví a pomoci přemýšlet více, což je poté vede k tomu, aby se aktivně zapojili.

Celý rozhovor si pak můžete přečíst zde.

Kromě Ivety Sedláčkové (Valtové) se do podpory osvěty bezplatného dárcovství krve zapojil YouTuber Franta Mykytyn (Alfabeing) a řada dalších slavných osobností - režisér Zdeněk Troška, herec a moderátor Václav Upír Krejčí (Krevní barometr), výkonná ředitelka LK SERVIS/GERnétic Ing. Andrea Trčková, mistr světa v BMX Petr Pilát, herec a moderátor Jiří Krampol, zpěvačka a herečka Natálie Grossová, baletní mistr a choreograf Vlastimil Harapes a další. S jediným cílem. Chtějí vás motivovat v tom, že darovat krev může opravdu téměř každý, a strach je překážka, jíž snadno překonáte, pokud máte ty správné informace.

Prostřednictvím videí vás Iveta Sedláčková (Valtová) a Franta Mykytyn provedou celým procesem darování krve a seznámí vás s partony a podporovateli spolku. Začneme kontrolním odběrem, který předchází tomu velkému:

1. díl

https://www.youtube.com/watch?v=GGJgUpOIgUs&t=34s

2. díl

https://www.youtube.com/watch?v=-3huZyitBiw&t=3s

Po kontrolním odběru se čeká na jeho vyhodnocení. Je-li vše v pořádku, dárce přechází k velkému odběru, do něhož nás moderátorská dvojice zasvětí ve druhém dílu seriálu. Mimo jiné v tomto videu také uvidíte reportáž z Kosmetického studia GERnétic. V rozhovoru popisuje Andrea Trčková, jak konkrétně bezplatné dárcovství krve podporuje GERnétic.

3. díl

https://www.youtube.com/watch?v=nYHH-UhtJMY&t=2s

Další novinkou je umožnit darování krve neslyšícím, aniž by je na tuto proceduru museli doprovázet další lidé. Mluví o tom ve videu Mistr světa v BMX Petr Pilát. Aktivity spolku podpořil také celý ŠKODA Rapid Club Czechoslovakia, jehož členové se stali dárci krve:

A na závěr bychom poslední letošní blog rádi zakončili slovy Ing. Andrey Trčkové:

„Bezplatné dárcovství krve je důležité. Bohužel o něm člověk obvykle začíná uvažovat v plné šíři až ve chvíli, kdy se jeho samotného či někoho blízkého dotýkají složité zdravotní peripetie, které si jako jeden z terapeutických postupů konzervy krve vyžádají. Ráda bych připomněla, že bychom na naše blízké měli myslet v tomto směru dříve, než nastane nějaká krizová situace, která drasticky a dramaticky změní naše vnímání světa a život. Žijeme v rychlé a dynamické době, kde i malá nepozornost může vyústit v nečekaný zvrat osudu. Proto bych vás, milí čtenáři, z celého srdce chtěla požádat, abyste nejen v adventní době mysleli na zázrak života, který transfúze může druhému i vám přinést. Celý GERnétic je připraven vás v tom společně se spolkem Zdraví-život podpořit. Proto jsme pro vás, aktivní dárce krve i kostní dřeně, ve spolupráci s našimi Partnerskými salony GERnétic nachystali 10% slevu na kosmetické ošetření i produkty do domácí péče, abyste mohli o své tělo a jeho dobrou kondici pečovat nejen zevnitř prostřednictvím vyvážené stravy, ale také vně. Za celý náš tým bych vám ráda popřála krásné a klidné prožití vánočních dní, mnoho zdraví, radosti, lásky a úspěchů do roku 2021.“

S pokorou a přáním krásných svátečních dní,
tým GERnétic