Jak zatočit s podzimní depresí: Nechte se rozmazlovat s GERnétic

Poslední měsíce roku jsou pro psychiku obvykle enormně náročné. Přestože se do každodenního koloběhu vracíme z dovolených, odpočatí, opálení a v duši si ještě stále udržujeme obraz jantarových západů slunce nad Jadranem, Jónským nebo Egejským mořem, na naši mysl již doráží celá řada úkolů – od radostných starostí s ratolestmi a jejich školní docházkou až po vyhodnocování ročních spoluprací s obchodními partnery nebo stanovení nových strategií pro rok nadcházející. To vše jsou úkoly dlouhodobé, zajímavé, ale i vyčerpávající. A právě proto je dobré do zaběhnutého rytmu včlenit i něco jen pro radost, krásu a pohodu. V článku se podělíme o několik tipů na to, jak do každého dne a měsíce vnést také chvilky, které připomínají malý svátek.

Vychutnejte si svůj oblíbený nápoj

Malá přestávka během pracovního dne udělá víc než železná disciplína a křečovitá snaha dosáhnout vytyčených cílů. Je to váš prostor určený k tomu, abyste se na chvíli odreagovali, vychutnali si váš oblíbený nápoj a dopřáli si malý oddech, než se do všeho pustíte s novou dávkou energie. Taková pauza rovněž pomáhá zklidnit mysl. Proto se vůbec nestyďte zírat do prázdna a při usrkávání tekuté dobroty vypněte myšlenky nebo je prostě jen nechte volně utíkat. Uvidíte, že to bude požitek, který vám pomůže se znovu koncentrovat. My v GERnétic jsme si oblíbili matcha latté nebo bylinné čaje, na které je specialista Zuzana Bělíková z týmu Kosmetického studia GERnétic. Do prvních podzimních směsí si rádi přidáváme poslední pozdravy letní květeny, například květ Měsíčku lékařského, růže nebo heřmánkové kvítky. Všechny tyto bylinky umí vyčarovat neobyčejně lahodnou chuť a podporují celkovou harmonii chvilek, které věnujeme sami sobě. Matcha je zase naproti tomu hotový vyprošťovák, pokud se nám nedaří probrat z ranní letargie.

foto-2

Dopřejte si výživné jídlo plné vitamínů a minerálů

Mezi základní kameny boje proti podzimní depresi patří vyvážená strava. Zvláště oranžová a červená zelenina je plná antioxidantů, minerálů a vitamínů. To se hodí, když potřebujete posilovat organismus průběžně. Vsaďte na polévky z podzimní zeleniny, jako jsou tykve. Třeba na tu z dýně Hokkaidó, která se vyznačuje intenzivně oranžovočerveným zbarvením a lze ji v kuchyni použít bez loupání. Pro lepší chuť ji před dalším zpracováním zapečte v troubě s oblíbeným kořením či bylinkami. Bude mít zajímavější aroma. Dobrou volbou jsou ale také polévky z luštěnin nebo kořenové zeleniny. Mají prohřívací charakter a pomáhají tělu adaptovat se na sychravé počasí. A slyšeli jste již o tom, že polévky doporučuje čím dál více výživových specialistů, přejete-li si zhubnout? Prý jsou ideální večeří.

foto-3

Choďte spát před 23. hodinou a vstávejte jako ranní ptáče

Podle posledních vědeckých studií se potvrzuje, že chodit spát před 23. hodinou večerní, nebo ještě lépe před 22. hodinou pozitivně ovlivňuje biorytmus, což je důležité především v zimě, kdy jsme ospalejší a unavenější vlivem úbytku světla a sluníčka. Tento fakt byl znám už ajurvédským lékařům ve starověké Indii. Kolem desáté večerní se totiž do těla začínají vyplavovat látky, jež markantně detoxikují organismus a přispívají k jeho regeneraci. Pokud půjdete spát později, o tento ozdravný a tělu vlastní koktejl se ošidíte. Vstávat zkuste potom kolem šesté hodiny ráno a hned zpočátku dne se zkuste rozhýbat. Ranní pohyb totiž eliminuje pocit únavy a pomáhá aktivovat metabolismus, i když si duše připadá ještě rozespalá.

foto-4

Hýbejte se pro radost

Letní dny jsou ty tam, a tak máme dojem, že dny plné pohybu nutně končí. To je omyl. Podzim nahrává pohybu stejně dobře jako jaro. Dokud teploměr ukazuje nad 12 °C, můžete se vydat na projížďku na kole, stejně jako na pěší túru. Jen se na to pořádně oblékněte. I ve dnech, kdy teploty sahají pod nulu, můžete popadnout své nordic walking hole a vydat se výzvě o deseti tisících krocích vstříc. A schází-li vám motivace, nechte na sebe zapůsobit neposedného čtyřnohého parťáka, který si říká alespoň o krátkou vycházku.

Pokud vás venkovní aktivity omrzely, můžete zkusit atmosféru skupinových lekcí v jógovém studiu nebo fitness klubu. S dalšími lidmi vás nakonec pohyb bude bavit ještě o trošku víc. U nás v GERnétic frčí jóga. V týmu Kosmetického studia GERnétic máme lektorku jógy a kosmetičku v jednom, Blanku Chmelíkovou, která i vás ráda naučí, jak podzim prodýchat. Ale líbí se nám také pilates zpevňující střed těla nebo kolektivní sporty. Pamatujte, že pohyb nemá být mučení, ale trocha přemáhání za konečný pocit dobře stráveného času stojí. Navíc pohyb báječně odbourává stres.

foto-5

Věnujte pozornost sami sobě

Kolotoč povinností, společenských setkání i radostí je třeba někdy zastavit, aby si člověk mohl ujasnit, co dál, nebo aby se jen tak mohl chvíli koukat do prázdna a pak se dal do plánování, které uchlácholí duši. To jsou věci, za které bychom se měli odsuzovat. Občas každý z nás potřebuje vypnout. Jednou je to film, jindy procházka, potom zase wellness víkend v horách. Ale víte, co vůbec není špatné? Jen tak se natáhnout na půl hodinky na gauč, zavřít oči a zhluboka dýchat, aniž bychom se zatěžovali tím, co nás čeká a nemine. Říkáme tomu „metoda jen tak být“. Je neuvěřitelně účinná, když potřebujete obnovit síly. Někdy se může blížit až jógové relaxaci v pozici vleže, jíž bývají lekce zakončovány. Pět minut pak dokáže vydat až za 20 minut spánku! A to už dokáže občerstvit!

foto-6

Pečujte o sebe s láskou a pozorností

Každý den si dopřejte během ranního rozjezdu alespoň 10 minut, abyste o sebe mohli pečovat. Podívejte se na sebe v zrcadle a poděkujte si za to, že jste, že máte tolik možností a můžete se na svět umívat. Řekněte si, že vám to sluší a vykouzlete v odraze zrcadlové plochy ten nejzářivější úsměv. Vzpomeňte si na něco humorného a rozechvějte trochu svou bránici, která vám za malý záchvat smíchu budu vděčná celý den. Mezitím si dopřejte ranní hygienu, sáhněte po oblíbeném toniku, jako je například Sebo Ger, probuďte pleť vaším oblíbeným krémem. Věnujte se očnímu okolí, které umí rozzářit oční maska Masque Yeux nebo oční gel Gel Contour Yeux. uvidíte, že tímhle ranním cvičením nic nezkazíte. Naopak.

foto-7

Nezapomínejte na sebe ani večer. Dopřejte si dlouhou příjemnou sprchu, smyjte ze sebe veškerý stres, který na vás během dne ulpěl. Využijte přitom třeba esenciální oleje. Náš oblíbený je ten z ravensary, který mimo jiné najdete v krému Gerthérapi, jenž je určený nejen aktivním lidem, ale pomůže rozvolnit svalové napětí během dne i po koupeli. Stačí jim promasírovat příslušené partie a zachumlat se do tepla. Uvidíte, že tento rituál budete milovat. Jeho kouzlo a především účinky na psychiku jsou návykové. Ravensara totiž pomáhá na jednu stranu organismus uvolnit od fyzického i psychického napětí a na druhou jej příjemně povzbudit. Ne však tak, že byste v noci nemohli spát, ale tak, že pod peřinu vklouznete s lepší náladou a možná před tím dětem ještě přečtete o pohádkový příběh navíc.

Neopomeňte však také tvář, krk a dekolt. Pleť si zaslouží důkladně odlíčit, vyčistit, tonizovat a poté ošetřit přesně dle pokynů vaší kosmetičky. A pokud chcete být opravdu důslední, zkuste si plosky chodidel před spaním promasírovat krémem Synchro. Uvidíte, že regenerační potenciál vašeho těla se probudí k životu, i když vy už budete v noci snít o další dovolené.

foto-8

Vychutnávejte si relaxaci v kosmetickém salonu GERnétic

ednou za měsíc si udělejte odpoledne, dopoledne či večer jen pro své krásné já a zakuste, jaké to je, když vás hýčká někdo jiný, profesionál, který zamete s únavou vepsanou do tváře, těla i duše. Kosmetička je vlastně takový guru krásy a terapeut v jedné osobě. Ale když už si na sebe ten čas uděláte a objednáte se, věřte tomu, že mnohé jiné věci počkají. Uvidíte, že partner bude potěšen tím, jak rozzářené vás poté spatří a děti se budou těšit z toho, že rodič má výbornou, ba snad dokonce hravou náladu. Ano, až takový vliv mohou mít dvě hodiny strávené v rukou Gerneticienne, kterou můžete požádat buď pouze o tělové nebo obličejové ošetření, nebo dokonce o to, aby obě procedury spojila, a vy jste tak čas strávený na kosmetickém lehátku využili na dvě stě procent. Poddejte se pokynům, atmosféře, která vás přivede na jiné myšlenky, vychutnejte si francouzskou efleráž i stimulaci nervových zakončení pomocí doteků. A pokud nevíte, co v salonu očekávat, podívejte se na reportáže z ošetření, které pro vás připravila bloggerka Kateřina, aby vám pobyt v Kosmetickém studiu GERnétic v Praze 6 přiblížila.

Pokud ještě svůj oblíbený salon nemáte, podívejte se na mapu salonů GERnétic.

Vyčarujte si s kosmetikou GERnétic podzim plný krásy a radosti!

S láskou,
váš tým GERnétic