Milujeme čokoládu

„Není nad dobrého přítele, leda dobrý přítel s čokoládou...“ Linda Grayson

Čokoládu lze s úspěchem považovat za balzám pro tělo i duši. Prospívá kráse, zdraví a podporuje chuť na sex. To věděli už staří Aztékové, kteří ji nazývali pokrmem bohů.

Jak čokoláda působí na lidský organismus?

Už samotná vůně, vzhled i vábivé křupnutí navozuje příjemné pocity. Ty umocňují a podporují látky v ní obsažené. Často se zmiňují účinky čokolády zmírňující únavu a jako antidepresiva. Tmavá čokoláda je bohatá na hořčík, který má výrazný vliv na zvládání stresu tím, že snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Čokoláda umocňuje radostné pocity, mozek uvolňuje endorfiny, hormony štěstí a uspokojení.

Kromě vlivu na naši náladu je čokoláda prostředkem, jak si udržet mládí. Kakao je bohaté na flavonoidy. Ty mají antioxidační účinky, které umožňují tělu bojovat proti vlivu času a zejména proti vráskám. Zvyšuje také ochranu pokožky před slunečními paprsky. To však neznamená, že můžete zapomenout na péči o pleť – bez ochranných krémů (doporučujeme sluneční řadu Melano od GERnétic) se na slunci neobejdete.

foto-2

Zmiňované flavonoidy snižují riziko onemocnění srdce, které pomáhají zachovat pružnost cév. Má pozitivní vliv na udržování správné hladiny cholesterolu v krvi a na krevní tlak. Čokoláda podporuje kognitivní funkce mozku, snižuje riziko mrtvice a pozitivní účinky kakaových bobů na pacienty s Alzheimerovou chorobou jsou také známé. Při zvýšených fyzických výkonech pomáhá tělu hospodařit s kyslíkem. V neposlední řadě z účinků čokolády na lidský organismus je třeba zmínit i zvýšení libida po její konzumaci. To podporuje aminokyselina tryptofan, která je klíčová pro tvorbu serotoninu, hormonu štěstí. V dnešní době, kdy je na trhu nepřeberné množství druhů a značek čokolády, je dobré se orientovat a vědět po které sáhnout. Základním aspektem pro výběr by mělo být vysoké procento kakaové hmoty v čokoládě. A zde platí, že čím je čokoláda tmavší (obsahuje vyšší procento kakaové hmoty), tím je její účinek vyšší.

foto-3

Doporučujeme se vyhýbat čokoládám, kde je kakaové máslo nahrazováno nebo doplňováno jinými tuky (např. palmový olej). Dalším důležitým faktorem pro výběr je použité sladidlo. Čokoládám s rafinovaným cukrem se vyhýbejte. Čokoláda slazená nektarem z kokosových květů je jednou z těch nejzdravějších variant, už pro jeho nižší glykemický index. Je také všeobecně známo, že co je čerstvé, ponechává si více aktivních látek. A to platí i o čokoládě. Raw čokoláda je určitě tou nejzdravější alternativou této pochoutky.

Děkujeme firmě DNAFOOD za přípravu článku. My v GERnéticu jsme jejich raw a bio čokolády ochutnali a doporučujeme.

S láskou tým GERnétic

www.dnafood.cz