Vždycky jsem poslouchala svůj instinkt

Kosmetický zážitek není jen tak. Dává mu vzniknout odbornice či odborník na profesionální péči o krásu pokožky. V tomto rozhovoru bychom vám proto rádi představili sympatickou podnikatelku, která svůj salon otevřela v Bratislavě před víc než rokem. Je jí Sylvia Šulíková. Možná je vám jméno povědomé. To proto, že se tato mladá dáma umístila v soutěži Miss Slovensko 2021 jako I. vicemiss. To ale nebyl jediný úspěch, kterého v letošním roce dosáhla…

Podnikat jste začala v mladém věku. Proč jste se rozhodla právě pro svět kosmetické péče?

Už od útlého věku mne přitahoval svět kosmetiky a krásy. Jsem ten typ člověka, který ví, co chce, a jde si za tím.

Co pro vás bylo největší výzvou, když jste zakládala v Bratislavě vlastní salon?

Podnikání jako takové bylo výzvou, salon jsem zakládala totiž v covidovém roce 2020. Dříve jsem žila v zahraničí, neměla jsem na Slovensku vybudovanou klientelu. Lidé byli zvyklí, že jsem v rodné zemi méně často. Bylo to všechno nebo nic. Musela jsem do svého snu investovat maximum. Šla jsem do toho s velkým očekáváním a dobrým úmyslem. Myslím si, že to byla správná cesta, která nese ovoce.

Od vzniku salonu jsou vaše služby spojeny se značkou GERnétic. Mohla byste čtenářům popsat, čím vás uchvátila?

S touto francouzskou salónní značkou jsem se setkala poprvé před šesti lety. Všimla jsem si toho nejprve v roli make-up artistky, když jsem líčila klientky. Pamatuji si, že mne to nadchlo. Pěstěná pleť je pro make-up ten nejlepší základ. Velice oceňuji, že GERnétic přináší první výsledky rychle. Nemohu ale nechat stranou také přístup celého zastoupení značky. Chová se jako rodina, snaží se vám pomáhat, naslouchat, podporovat vás. Je to přístup, kdy si značka každou jednu kosmetičku doslova hýčká.

V letošním roce jste se stala absolutní vítězkou soutěže pro kosmetičky Hviezda GERnétic Slovensko. Jak toto vítězství vnímáte? Co vám ocenění přineslo?

Myslela jsem si, že Hviezdu GERnétic mohou vyhrát kosmetičky, které se zastoupením spolupracují dlouho, třeba deset let. O to více je to pro mne absolutní pocta, vítězství, potvrzení toho, že jsem něco dokázala. O úspěch jsem se musela zasloužit, stojí za tím kus práce. Výhra mne neskutečně potěšila. Když jsem do Prahy na předávání přijížděla, nevěděla jsem, jak se umístím. Říkala jsem si, že by bylo krásné, pokud by se mi splnil i tento sen. A ono se to podařilo.

Kde hledáte inspiraci a motivaci pro rozvoj ve své profesi? Co je nejdůležitější pro to, aby člověk v tomto oboru uspěl?

Inspirují mne klientky. Pomáhají mi, aby salon zvládl i těžší časy. Vážím si toho, že se dokážeme navzájem podržet. Ale to hlavní, co mi dodává motivaci, jsou výsledky a spokojenost zákazníků. Mám také radost, když mi nová klientka či klient poví, že se rozhodli salon navštívit, protože jim ho někdo ze známých doporučil. To mne velmi motivuje a díky tomu mám odhodlání jít vpřed.

Jestli někdo hledá recept na úspěch, musí začít u svého přesvědčení. Musí vědět, co dělá, věřit svým schopnostem. Potřebujete být ve své práci naprosto sebevědomí a neochvějní. Tehdy vám to lidé uvěří a jsou ztotožnění s tím. Bodou vás vidět přesně takové, jak vy vidíte sami sebe. A také na svou práci musíte být hrdí.

V týmu svého kosmetického salonu už nejste sama. Kdy jste dospěla k tomu, že je na čase ho rozšířit?

Tým rozšířila kolegyně Barbora Fajmonová. Velmi mi pomáhá a pomáhala mi i v době, kdy jsem se věnovala přípravě na soutěž Miss Slovensko. Je mi velkou oporou, jsem nesmírně ráda, že se na ni mohu spolehnout. Už na počátku letoška jsem začala pociťovat, že bych měla trošku zvolnit, nepřehánět to s prací a věnovat pravidelně čas oddychu. Bylo jasné, že potřebuji do salonu najít pravou ruku a sdílet své zkušenosti dále. Našla jsem skvělou kolegyni. Bylo to správné rozhodnutí.

V oblasti služeb stále roste význam komunikace. Jak má podle vás vypadat správná komunikace vůči zákazníkům, ať už při osobním setkání či na sociálních sítích?

Na komunikaci pracuji a snažím se určitým způsobem vést i své klientky. Jsem otevřená, snažím se naslouchat a přizpůsobit se. Chci, aby byl pro ně salon místem, kde je důvěra a důvěrnost samozřejmostí. Někdy ale pociťuji určitou generační bariéru. Přece jen mi je 24 let. Takže se snažím, aby se nejen do komunikace ale i do vzájemného přístupu vždy promítal respekt. Příkladem je třeba pravidlo, že po pracovní době už se záležitosti salonu snažím neřešit a věnuji se jim zase další den.

V rámci soutěže Hviezda GERnétic Slovensko jste byla letos oceněna také v kategorii Komunikace salonu „Vím, jak na to, abych byla vidět“. Porota velmi pozitivně hodnotila nejen vaše mediální vystupování, ale také strategii zviditelnění se na sociálních sítích. Mohla byste nám představit váš recept na úspěch?

Pocházím z generace Z, ta s technologiemi včetně sociálních sítí vyrůstala. To je určitě výhoda. Já jsem se rozhodla jejich vliv využít ve svůj prospěch. Velmi mi pomohla také soutěž krásy Miss Slovensko. Online prostředí vnímám jako příležitost, které má smysl se chopit. Internet a sociální sítě mi přináší řadu zákazníků. Je třeba na nich s klienty komunikovat, protože se vám v reakci na to ozvou a zarezervují si termín návštěvy. Na Facebooku mám klientky starší, kdežto Instagram využívají spíše mladší ročníky. Druhá jmenovaná síť je v tomto směru celkově více exponovaná. Snažím se také na téma sociálních sítí vzdělávat. Ne vždycky se držím všech pravidel, ale zatím jsem s tím, jak mé sociální sítě vypadají a fungují, spokojená. Salonu prosívá, že ho mohu ukázat. Něco zde vyfotím, napíšu, podílem se o zážitek dne, myšlenku. Komunikace v online prostředí je pro mě přirozená. Určitě není třeba se jí bát.

Rok 2021 byl pro vás zlomový také v dalším ohledu. Umístila jste se s titulem I. vicemiss Slovensko v soutěži Miss Slovensko 2021. Co vám dala tato zkušenost? A ovlivnila nějak vaše podnikání?

Miss Slovensko mi do života dala hodně. Nejprve jsem si myslela, že to prostě bude jen soutěž krásy, kde budou mladá děvčata. Ale opak je pravdou. Pro mne to byla vojenská škola pro dívky. Ale jen v tom nejlepším slova smyslu! Měly jsme tam stále nějaký program, musely jsem dělat projekty, prezentace, vybrousit vyjadřování a vystupování. Určitě mne to posunulo vědomostně. Dalo mi to množství kontaktů a příležitostí. Nahlédla jsem do sféry slavných a známých lidí, mezi kterými jsem měla možnost se pohybovat. Byl to velký přínos pro mne osobně i pro mé podnikání. Dělala jsem si malý dotazníkový průzkum s novými klientkami, které po soutěži přibyly. Řada z nich si mě všimla právě díky Miss Slovensko.

Co vy sama děláte pro to, abyste se udržovala ve formě?

Třikrát týdně cvičím, snažím se zdravě jíst, ale čas od času si dopřeji i nějaký malý hřích, kterým se odměním. Základ je pro mne pravidelná strava, která u mne nebývala vždy pravidlem. Sportuji, chodím na procházky.

Jak relaxujete?

Ráda cvičím jógu. Pohyb je pro mne skvělý způsob, jak utišit myšlenky. Odpočinu si také se svým pejskem, ale vůbec ze všeho nejlepší je pro mne na odreagování sauna. A když sedím ve svém oblíbeném křesle v salonu, popíjím kávu, pustím si skvělou hudbu, hledím před sebe a nechávám všechny ty myšlenky plynout. To je také skvělé pročištění.

Každý zákazník je jedinečný, má své unikátní potřeby. Přesto bych se ráda zeptala, s čím se na vás klientky a klienti nejčastěji obrací?

Klientky a klienti se na mne obrací nejčastěji s problematikou akné a nejrůznějšími kožními projevy intolerancí, od histaminové přes laktózovou až po lepkovou, nadměrné citlivosti apod. Na začátku je vždy nesmírně důležitá otevřenost, aby mne zákaznice a zákazníci trošku vpustili do svého života a rutiny. Zajímá mne jejich stravování, životní styl. Od toho se pak odvíjí další věci. Z mé zkušenosti dnes snad už není člověk, který by na něco neměl alergii.

Myslíte si, že kosmetika je také svého druhu terapie pro duši a sebevědomí? Má podle vás ještě další přidanou hodnotu mimo pěstěného vzhledu a relaxace?

Rozhodně. Když se o sebe člověk stará, cítí se jistější, více si důvěřuje, a to samozřejmě posiluje sebevědomí. Když vyřešíme nedostatky na pleti, pro vnímání nás samých to má dalekosáhlý dopad. Někdy mám pocit, že nejsem jen kosmetička, ale také psycholog. Velmi si cením toho, když klientka, která sem přijde, na konci ošetření pronese něco ve smyslu: „Moc vám děkuji, skvěle jsem si odpočinula, bylo to velmi příjemné.“ A pak mne měsíc, co měsíc poctí svou návštěvou. Mám radost, že si vybrala právě mne.

Chtěla byste našim čtenářům vzkázat ještě něco?

Vždycky jsem poslouchala svůj instinkt, své srdce. Šla jsem za tím, co mi říkal můj vnitřní hlas. Musíte si věřit a stát za sebou. Pak se to všechno stane.

Děkujeme za rozhovor.